Hoe hardt epoxy uit? Hoe gaat het uithardingsproces van epoxy? Epoxy is een middel dat bestaat uit een samenstelling van twee componenten. Een hars (deel A) en een verharder (deel B). Door deze samen te vermengen kan de epoxy uitharden. Epoxy bevindt zich in 3 verschillende fases voordat deze is uitgehard. Alles weten over dit proces? Lees het hier!
Epoxy uitharden: De eerste fase
De eerste fase heet ook wel de open tijd. Hier bevindt de epoxy zich in vloeibare toestand. Tijdens deze fase wordt de hars met de verharder vermengd wat ervoor zorgt dat er een chemische reactie ontstaat die het
mogelijk maakt dat de hars uit kan harden. In deze fase is de epoxy vloeibaar en dus kan in deze fase de epoxy worden ingegoten in de in daarvoor bestemde plek of mal.
Begin van uitharden
In de tweede fase begint de epoxy met uitharden, na hoeveel uur dit proces op gang komt hangt af van te temperatuur en het type epoxy. Tijdens het uitharden in de tweede fase neemt de epoxy een gelachtige structuur aan. Het uitharden van de epoxy begint van binnenuit en werkt zich langzaam naar buiten toe. Naarmate deze verder uithard is de epoxy niet meer bewerkbaar. De consistentie zal veranderen naar een stevigere vorm die aanvoelt als rubber. De epoxy is nog wel in te deuken in deze fase.
Definitief uitharden van epoxy
In de derde en laatste fase is de chemische reactie voltooid en de epoxy niet meer vervormbaar. De consistentie ziet en voelt aan als glas of plastic. De epoxy is nu volledig uitgehard en klaar om bewerkt te worden d.m.v. opschuren en vormen.
Invloed van temperatuur op het proces
Over het algemeen geldt in hoe warmere temperatuur de epoxy zich bevindt, hoe sneller deze uit zal harden. Warmte is een manier om de chemische reactie van de epoxy componenten te versnellen. Ook maakt de dikte van de gegoten epoxylaag uit voor hoe snel deze uit zal harden. Daarvoor geldt, hoe dikker de epoxylaag, hoe langzamer deze uit zal harden.
Tijdens de eerste fase kan door de chemische reactie een hoge temperatuur ontstaan in de epoxyhars. Dit kan gebeuren wanner epoxy op verkeerde verhouding is gemengd of te dik wordt ingegoten in een epoxystuk. Als reactie hierop zullen de bloemen verkleuren en zal de epoxy gaan roken en koken.
Elk epoxystuk kent daarnaast zijn eigen proces voordat deze klaar is. Het ene stuk is groter dan de ander, wat ervoor zorgt dat er meer epoxy in een stuk gaat en deze meer tijd nodig heeft om uit te harden voor een nieuwe laag epoxy. Daarnaast hebben stukken met hoge bloemen zoals rozen meer lagen nodig dan stukken met lage bloemen.
Hoe snel een stuk klaar is hangt dus niet alleen af van hoe snel de epoxy uithard. Maar ook hoe groot of hoog een epoxystuk is. Ben jij geïnteresseerd in een epoxystuk met bijvoorbeeld bijzondere bloemen? Neem dan contact met ons op of reserveer in onze agenda.
Commentaires