top of page

Wat is epoxy nou eigenlijk?

Epoxy, ook wel resin art genoemd, is een uitzonderlijk harde chemische hars. Het heeft superieure eigenschappen op het gebied van hechting en weerstand tegen onder andere water, en chemicaliën. Wanneer de componenten gemengd worden, ontstaat er een chemische reactie. Bij het uitharden van epoxy ontstaat warmte. De componenten moeten precies met elkaar in verhouding staan. Wanneer dit niet het geval is, droogt de epoxy nooit op en blijft het plakkerig. Daarnaast moet ook het Uv-filter op de gram nauwkeurig aan het geheel worden toegevoegd. Epoxy wordt door Floral Stories voor een decoratief doeleind gebruikt: namelijk voor het ingieten van bloemen. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor bijvoorbeeld tafels en schilderijen. Behalve voor decoratieve doeleinden wordt het ook gebruikt voor constructieve doeleinden. Hierbij kan je denken aan bootbouw en reparatie, houtverzegeling, vloercoatingen, verlijmingen, lamineren met glasweefsel en nog veel meer.


De omgeving waarin Floral Stories werkt met epoxy is heel secuur. De ontwerpen moeten altijd waterpas liggen, de temperatuur moet stabiel zijn, de ruimte moet stof- en vochtvrij zijn en de ondergrond mag niet vet zijn. Floral Stories is in het bezit van diverse geijkte machines zodat de epoxy precies kan worden gemeten en gemengd.

Waar je ook geduld voor nodig hebt is het eindresultaat. Elke laag is na 24-48 uur stof droog. Echter duurt het maar liefst 7 dagen voordat de epoxy volledig is uitgehard. Hierbij is het belangrijk dat je precies weet wanneer je de volgende laag epoxy giet, zodat dit mooi op gaat in het object. Doe je dit te vroeg? Dan ontstaat er een chemische reactie waardoor de temperatuur van de epoxy enorm oploopt. Dit zie je in het ontwerp terug: het lijkt dan alsof er een soort gebergte is ontstaan.

Mede hierdoor duurt het even voordat jouw prachtige trouwbloemen of rouwbloemen zijn vereeuwigd in epoxy. Geduld is een schone zaak, maar het is het wachten waard!

Comments


bottom of page