top of page

Rouwen en de symboliek van bloemen

Bloemen spelen vaak een rol bij belangrijke gebeurtenissen in ons leven zoals geboorte, huwelijk, liefde maar ook de dood. Bloemen bieden troost voor de nabestaanden en geven blijk van waardering voor de overledene. Soms vertellen bloemen wat je zelf niet kunt zeggen. Bij een uitvaart bijvoorbeeld, of tijdens een ander moment rondom het overlijden van iemand die je lief hebt. Bloemen hebben vaak ook een symbolische betekenis, net als hun kleuren.


Misschien verwoorden de bloemen een speciale herinnering, of kies je de lievelingsbloem- of kleur van de overledene. Des te meer reden om de bloemen voor altijd te bewaren in epoxyhars. Ook bijzonder: maak een keuze aan de hand van symboliek. Hieronder laten we je zien wat je vertelt met welke bloem.


AGAPANTHUS

De bijnaam van Agapanthus is ‘bloem der liefde’, van het Griekse ‘agape’ (liefde) en ‘anthos’ (bloem). Voor iemand waar je heel veel van houdt.

ALSTROEMERIA

De Alstroemeria staat symbool voor een langdurige vriendschap. Een mooie keuze bij het samenstellen van een rouwboeket voor een goede vriend of vriendin.


CALLA

De Calla staat voor zuiverheid, sympathie en schoonheid. Ook de vorm van de bloem, met de gestileerde kelken, leent zich goed voor een liggend rouwstuk.


CHRYSANT

Vooral in Azië wordt de witte en gele chrysant veel gebruikt bij afscheid. Deze 'gouden bloem' staat in die landen vol van betekenis.


CYMBIDIUM

Deze stijlvolle orchidee is in China een speciaal geschenk voor vrienden, want de Cymbidium staat symbool voor een gewaardeerde en gerespecteerde vriendschap.


DAHLIA

De dahlia staat symbool voor weelde, kracht en voor de boodschap ‘voor altijd de jouwe’. Vooral dit laatste is een prachtige boodschap voor een overleden partner.


FREESIA

Naast de dahlia, is de zacht geurende freesia een mooie keuze bij het overlijden van een levenspartner. De bloem staat namelijk symbool voor onvoorwaardelijke liefde.


HORTENSIA

Hortensia, of Hydrangea, staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. De kleuren van de hortensia symboliseren liefde, harmonie en vrede. Dat maakt dit een mooie bloem voor een rouwboeket.


LELIE

Je verwachtte 'm misschien al in dit rijtje. De lelie staat voor vergankelijkheid en de pure uitstraling van de bloem geeft uitdrukking aan emoties in tijden van verlies en rouw.


LISIANTHUS

De Lisianthus staat voor waardering, dankbaarheid en charisma. Met deze bloem zeg je dankjewel tegen de overledene.


ORCHIDEE

De orchidee staat voor zuivere vriendschap en is, net als de Alstroemeria, een passende bloem als je afscheid moet nemen van een mooie vriendschap.


ROOS

Als er een bloem is die de liefde uitspreekt, dan is het de roos wel. Dat maakt de bloem een liefdevolle bloem voor een rouwboeket, of om los mee te nemen naar een uitvaart.


SOLIDAGO

Deze bloem geeft steun in een moeilijke tijd en is daarom ook een attent gebaar naar de nabestaanden.


Genoeg keuze dus! Het belangrijkste is dat je dicht bij dezelfde en de overledene blijft, dan maak je altijd een goede keuze. Niet elke bloem is even goed te drogen, dat lees je hier. Wil jij jouw bloemen voor altijd laten bewaren? Floral Stories prepareert jouw speciale bloemen, zodat ze nooit verloren gaan. Door de bloemen in epoxy te gieten, krijgt het een effect alsof de bloemen in glas gegoten zijn. Een herinnering om te koesteren, en een speciaal item voor in huis. Wil jij dit ook? Een reservering plaatsen kan hier.Bloepreparatie hart Nederland
Hartvormige bloempreparatie

Betekenis per bloem
Symbolische bloemenbottom of page