top of page

Is epoxy schuren schadelijk?


Is epoxy schadelijk
Bloemen verwerkt in hartvorm epoxy

Wil jij epoxy schuren? Ben je benieuwd of het schuren van epoxy schadelijk kan zijn? Epoxy is een kunsthars die kan worden toegepast op verschillende vlakken. Bijvoorbeeld voor lijmen, coaten, afwerking van vloeren, of voor het behouden van bloemen. Dat laatste is wat wij doen met epoxy. Wij bewaren bloemen daarmee voor in de eeuwigheid. Benieuwd naar werken met epoxy en de risico's van epoxy? Lees het hier!


Wat is epoxy?


Epoxy is een tweecomponenten product, wat bestaat uit een hars en een verharder. Het werken met epoxy is een chemisch proces en dus niet geheel onschadelijk. Je wordt blootgesteld aan epoxy door het mengen van de hars en verharder, epoxy te gebruiken bij werkzaamheden en het afwerken van epoxy nadat het is uitgehard.


Opschuren en schuren van epoxy


Bij het afwerken van epoxy worden de epoxystukken met de hand opgeschuurd en gepolijst. Dit zorgt ervoor dat elk epoxystuk geen krassen en/of oneffenheden bevat. Allereerst wordt het stuk volledig opgeschuurd met een schuurmachine. Op deze schuurmachine worden schuurschijven aangebracht met elk een verschillende grofheid van korrel. Eerst wordt een grove korrel aangebracht op de machine om de krassen en oneffenheden goed uit het stuk te kunnen verwijderen. Hierna wordt een steeds minder grove korrel aangebracht om het stuk steeds gladder te maken. Gemiddeld wordt een stuk met 10 verschillende schijven opgeschuurd voordat deze gepolijst wordt. Nadat het stuk geschuurd is wordt er gecheckt of deze krasvrij is en klaar om gepolijst te worden wat de glans aan het stuk zal geven.


Tijdens het afwerken van epoxy komt de epoxy vrij in minimalistische deeltjes die je makkelijk inademt. Omdat epoxy een chemisch middel is, is het niet geheel onschadelijk om de stofdeeltjes hiervan in te ademen tijdens het opschuren van epoxystukken. Door het inademen van dampen van epoxyhars kunnen de slijmvliezen van ogen en luchtwegen geprikkeld raken en kan een allergie van de luchtwegen ontstaan.


Veilig werken met epoxy


Hierdoor is het erg belangrijk om op een veilige manier te werk te gaan tijdens deze werkzaamheid. Hier nemen wij een aantal maatregelen voor. Allereerst werken wij met een uit 5 lagen bestaande FFP2 masker die ervoor zorgt dat we geen stofdeeltjes inademen die vrijkomen tijdens het schuurproces. Deze vervangen we om de 2 uur zodat de werking goed blijft. Daarnaast dragen we een veiligheidsbril zodat los schietende epoxydeeltjes of stofdeeltjes niet terecht kan komen in de ogen en zo geen schade kan geven. Ook dragen we tijdens het schuren een waterdicht veiligheidspak, dit beschermt je kleding en huid tegen de stofdeeltjes. Als laatste gebruiken we dikke handschoenen, onafgewerkte epoxystukken kunnen altijd scherpe randjes of uitstekende delen bevatten. Door het dragen van handschoenen kunnen deze oneffenheden geen schade geven aan je handen of verdere huid.


Uiteraard is het afwerken van epoxy niet geheel onschadelijk, maar zolang je je op de juiste manier veilig beschermd is het erg makkelijk deze werkzaamheid onschadelijk te maken voor je lichaam.

Коментарі


bottom of page