top of page

EPOXY IS GEVAARLIJK: DIT GEBEURDE ER

Het werken met epoxy is schadelijk en niet zonder gezondheidsrisico. Mits je natuurlijk de juiste beschermingsmaatregelen treft. Zeker één op de 5 verwerkers ontwikkelt een allergie als de epoxy nog niet volledig is uitgehard, tijdens de verwerking wordt hierom gebruik gemaakt van beschermende handschoenen om huidcontact te voorkomen. Ook ik ben hier één van. Echter ben ik niet gevoelig voor de aanraking op de huid, maar op het moment dat je de dampen inademt. Hierdoor is het voor mij noodzakelijk om met geclassificeerde gas- en dampmaskers te werken.


Af en toe lees ik op internet dat mensen zelf hun speciale bloemen willen verwerken in epoxy. Of krijg ik privé berichten of ik hiervoor nog tips heb. Een tip heb ik zeker: begin tijdig met oefenen. Ik durf met 100% zekerheid te zeggen dat wanneer je voor het eerst met bloemen en epoxy werkt: dat het resultaat zeker niet gaat zijn wat je gehoopt zou hebben. Het heeft mij meer dan vier maanden gekost om mooie stukken te kunnen maken. En met mooi bedoel ik in dit geval slechts: kwalitatief goede stukken.


Het begint met het testen van epoxy, want hier zit giga veel verschil in! De ene epoxy vergeelt meteen en de andere epoxy kan je niet dieper gieten dan een centimeter. Of de epoxy stinkt enorm, of het duurt heel lang voordat het uitgehard is. Als je eenmaal jouw perfecte epoxy hebt gevonden kan je beginnen met oefenen. Dan moet je natuurlijk wel weten hoe je bloemen professioneel droogt, anders heeft het beginnen weinig zin. Als er nog een beetje vocht in de bloem is achtergebleven dan verrot en vergeelt het gehele stuk op korte termijn. En dan komen alle technische aspecten van het werken met epoxy aan bod. En neem van mij aan: dit zijn er een hele boel.


Om beeld te geven van één van mijn eerste items, verwijs ik naar de onderstaande video. Zoals je ziet: dit ging volledig verkeerd! Ik had een bepaald type epoxy op de verkeerde wijze gemengd. Binnen no-time begon het te koken en te roken. De geur die hierdoor ontstond heeft dagen voor stank gezorgd in huis. De fel rode roos werd binnen een paar tellen geel en de temperatuur steeg zo erg, dat je de mold niet meer aan kon raken. Gelukkig stond de mold op een deksel waardoor ik de mold niet aan hoefde te raken. Ik rende naar buiten en filmde wat er vervolgens gebeurde. Mijn mooie items laat ik altijd aan jullie zien, maar ook items als dit hebben de revue gepasseerd. Dus liever volgers: experimenteren met epoxy is super leuk: maar oefen dit niet op jouw speciale bloemen.Commentaires


bottom of page