top of page

Bloemen drogen & kleur behouden: Kan dat?

Bloemen kun je drogen op verschillende manieren, bijvoorbeeld door deze op zijn kop te hangen of te drogen in silicagel. Elk droogproces is anders en heeft een andere uitkomst. Bloemen kunnen veranderen van vorm en kleur d.m.v. het drogen van de bloem. Het ene droogproces is hier nauwkeuriger in dan de ander.


Bloemen professioneel drogen

Binnen ons bedrijf werken wij met het droogmiddel silicagel. Dit is een droogmiddel wat oogt als wit zand en het vocht onttrekt uit de bladeren van de bloem. Elke bloem wordt behandeld met dit droogmiddel en ook rondom de bloem wordt het middel geplaatst wat zorgt voor stevigheid voor de bloem tijdens het droogproces. Deze stevigheid zorgt er dan ook voor dat de bloem tijdens het drogen zijn eigen vorm behoudt en niet uit zal zakken/uit elkaar zal vallen. Tijdens ons droogproces zullen bloemen dus niet veranderen van vorm. Wel kan een bloem inkrimpen omdat het vocht uit de bloem onttrokken wordt, dit zal nauwelijks tot niet zichtbaar zijn na het droogproces omdat dit erg minimaal is.


Bloemen drogen en kleur behouden

Bloemen komen voor in veel verschillende kleuren, het vocht in een bloem houd de kleur mooi en intact. Zodra een bloem verwelkt zal de bloem dan ook snel bruinig kleuren. Integendeel tot het drogen van een bloem, hierbij behoud ondanks dat het vocht uit een bloem onttrokken wordt, deze wel zijn kleur, met uitzondering voor rode bloemen. Rode bloemen, zoals rode rozen, drogen vaak donker op, dit komt doordat het vocht uit de bloem onttrokken wordt en de bloem hierbij zijn felle kleur rood verliest. De ene rode bloem droogt minder donker op dan de andere. Dit verschilt per type bloem en kleur rood. Verder behouden vrijwel alle bloemen zo goed als exact hun eigen kleur. Soms kan er een lichte verkleuring optreden, maar dit is vaak nauwelijks zichtbaar.


Wat gebeurt er als bloemen met epoxy in aanraking komen?

Als bloemen worden ingegoten in epoxyhars, komen deze in aanraking met een chemisch middel. Hier kan een bloem een reactie op geven d.m.v. verkleuren of het verliezen van pigment. Dit gebeurt vaak bij tropische bloemen als orchideeën. Bloemen als deze bevatten erg veel vocht, zodra het vocht uit deze bloembladeren wordt onttrokken zijn de bloembladeren erg kwetsbaar en dun. Dit kan leiden tot pigmentverlies zodra deze in aanraking komen met epoxy waardoor een doorzichtige vlekjes ontstaan in het bloemblad.


Ook andere soorten bloemen kunnen soms hun pigment verliezen bij het ingieten ervan. Vaak zijn dit bloemen met dunne bladeren. Toch is deze verkleuring van bloemen minimaal en blijft het grootste deel van de bloemen geheel intact. Dit is ook goed te zien in onze prachtige producten.


Bloemen laten drogen & bewaren

Geïnteresseerd in het bewaren van bloemen? Bloemen professioneel laten drogen en in epoxyhars laten gieten? Wij prepareren bloemen graag en doen dat, gezien onze reviews, geweldig. Benieuwd naar onze creaties? Neem contact met ons op!bloemen drogen behouden kleur
Gedroogde bloemen met een prachtige kleur

Comments


bottom of page