top of page

Hoe lang duurt het drogen van bloemen


hoelang bloemen drogen

Bijna elke bloem bevat vocht. Dit houdt een bloem in leven, zodra een bloem geen vocht meer binnenkrijgt droogt deze uit en zal deze na een tijdje verwelken. Vaak wordt een bloem slap en verkleurd. Om een bloem te behouden, ook nadat deze niet meer leeft, kun je een bloem drogen. Dit is heel leuk en kan op meerdere manieren. Meer weten over bloemen drogen? Lees dan vooral verder!


Bloemen drogen: hoelang duurt dat?


Alle bloemen die wij ontvangen worden op professionele, duurzame wijze gedroogd. Elke bloem wordt individueel gedroogd en ondergaat het proces op dezelfde manier. De totale duur van ons droogproces bevat gemiddeld 2-3 weken. Soms kan dit proces langer duren als we te maken hebben met bloemen die veel vocht bevatten.


Hoe droog je bloemen?


Bloemen worden gedroogd om het vocht uit de bloem te onttrekken, hiervoor worden de bloemen in silicagel gedroogd. Dit is een speciaal middel wat het vocht uit de bloembladeren trekt. De bloemen worden hierbij 2-3 weken afgesloten in een luchtdichte ruimte. Tijdens dit proces trekt de silicagel het vocht langzamerhand steeds meer uit de bloem. Hoe meer vocht een bloem bevat, hoe langer dit proces dan ook zal duren.


Na 2 weken wordt van elke bloem individueel het vochtgehalte gemeten. Aan de hand hiervan wordt bepaald of een bloem volledig droog is of nog voor een langere tijd het droogproces moet ondergaan. Naast het meten van het vocht in een bloem is dit ook te bepalen door de bloem per blad aan te voelen. Als een bloem volledig droog is, voelt de bloem droog en kwetsbaar aan en zijn de bladeren van de bloem hard.


Ook na het droogproces worden de bloemen altijd in een luchtdichte ruimte bewaard. Dit zorgt ervoor dat de bloem niet opnieuw vocht aan kan trekken. Wordt dit niet gedaan, dan zal er opnieuw vocht in de bladeren trekken en zal de bloem verkleuren. De bloemen worden bewaard tot dat alle wensen van de klant zijn besproken en de bloemen kunnen worden ingegoten.


Verschillende bloemen drogen anders


Elke bloem kent zijn eigen droogtijd. Tropische bloemen bevatten bijvoorbeeld extreem veel vocht en zijn dan ook erg lastig te drogen. Deze type bloemen moeten zeker 3 weken het droogproces ondergaan voor deze droog zijn. Bloemen die veel in boeketten voorkomen zoals rozen, gerbera’s of anjers zijn

vrijwel altijd goed te drogen. Deze bloemsoorten zijn dan ook vaak na ruim 2 weken volledig droog.


Ben jij benieuwd na het opsturen/langsbrengen van jouw boeket hoever deze is in ons droogproces? Dan kun je altijd hierover contact met ons opnemen.

留言


bottom of page