Wil jij graag bloemen drogen? Ben je benieuwd hoe je bloemen het beste kan drogen? Voordat een bloem in epoxy wordt gegoten moet deze eerst volledig droog zijn. Zo niet, dan zal een bloem verrotten in de epoxyhars. Het is dus erg belangrijk dat bloemen zeer nauwkeurig worden gedroogd. Hier zijn professionele technieken en middelen voor nodig. Zou jij die technieken willen leren? Lees dan hier verder!
Waarom bloemen drogen?
Bloemen drogen gebeurt heel veel. Mensen drogen hun bloemen omdat ze gedroogde bloemen heel mooi vinden om als decoratie te gebruiken, maar doen dat ook om bloemen te vereeuwigen. Gedroogde bloemen kunnen, zeker als ze in epoxyhars gegoten worden, voor altijd bewaard worden. Bloemen met een speciale betekenis, denk aan rouwbloemen of trouwbloemen, kunnen zodoende voor altijd als herinnering dienen. Dat is een prachtige manier van herdenken en vieren.
Hoe droog je bloemen?
Ons droogproces bestaat uit 3 verschillende fases. In de eerste fase, nadat wij de bloemen hebben ontvangen, gaan we allereerst meteen aan de slag met het voorbereiden van elke bloem. Het bloemstuk wordt volledig uit elkaar gehaald en elke bloem wordt individueel gesorteerd. Aan de hand van de order van de klant wordt bepaald hoeveel bloemen nodig zijn voor het ingieten van de bloemen. Daarnaast worden er altijd extra bloemen gedroogd indien deze nodig zijn als reserve bloemen.
Na het sorteren van de bloemen wordt elke bloem individueel behandeld en voorbereid voor het uiteindelijke doorproces. Het is belangrijk dat de droogmiddelen elk blaadje van de bloem mee nemen en ook de kern van een bloem gedroogd wordt. Bloemen die nog niet volledig zijn uitgekomen worden vanwege deze reden tijdelijk op water gezet.
Zodra de bloemen zijn voorbereid worden de droogmiddelen aangebracht op de bloemen. Hierbij werken wij met silicagel. Een droogmiddel van uiterst hoge kwaliteit die het vocht uit de bloembladeren onttrekt en tegelijkertijd de kleur en vorm van de bloem behoud. Met professionele technieken en op speciale werkwijze wordt de silicagel per bloem aangebracht. Elke bloem heeft zijn eigen hoeveelheid droogmiddel nodig, dit hangt af van de grootte van de bloem.
Nadat elke bloem is behandeld worden deze samen afgesloten in een luchtdichte ruimte. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht meer bij de bloemen kan komen en het droogproces in werk kan gaan. Dit proces duurt gemiddeld 2-3 weken. Tijdens dit proces wordt langzamerhand het vocht uit elke bloem onttrokken.
Na 2 weken wordt al het droogmiddel van de bloemen verwijderd en wordt per bloem het vochtgehalte gemeten. Hieruit blijkt of een bloem volledig droog is of nog voor een langere tijd het droogproces moet ondergaan. Hierbij wordt opnieuw het droogmiddel aangebracht aan de bloem. De bloem zal hetzelfde proces voor een langere tijd ondergaan indien de bloem nog niet volledig droog is.
Nadat geconstateerd is dat alle bloemen volledig droog zijn en alle droogmiddelen zijn verwijderd worden deze opnieuw afgesloten in een luchtdichte ruimte. Dit zorgt ervoor dat ook nadat de bloemen droog zijn deze geen vocht meer aan kunnen trekken totdat de bloemen ingegoten zullen worden.
Aan de hand van de order van de klant wordt er bepaald wat de volgende stap is voor de bloemen. Indien er een groot stuk is besteld wordt hiervoor een ontwerp gemaakt en deze wordt gedeeld met de klant ter goedkeuring. Als het gaat om kleinere items en de wensen van de klant zijn besproken worden deze meteen ingegoten.
Zelf bloemen drogen?
Het droogproces is een relatief lang en nauwkeurig proces die ervoor zorgt dat de bloemen uiteindelijk voor altijd bewaard kunnen blijven. Om deze reden raden we ook af aan mensen om zelf hun dierbare bloemen te drogen. het risico dat bloemen onherroepelijk beschadigen is groot. Zelf bloemen drogen kan wat ons betreft wel, maar we raden het af om dat te doen met dierbare bloemen.
Bloemen laten drogen en in epoxyhars gieten
Wil jij bloemen laten drogen en in epoxyhars laten gieten? Wil jij bloemen bewaren voor altijd? Neem dan contact met ons op of plan een afspraak in.
Comments