top of page

Is epoxy hittebestendig

Van plan om met epoxy te gaan werken? Benieuwd of epoxy hittebestendig is? Dat is een vraag die veel teurgkomt. De epoxy waar wij mee werken is een vloeibaar materiaal dat bestaat uit een twee componenten. Na het mengen van beide componenten zal het materiaal door een chemische reactie uitharden tot een hard, plastic-achtig, materiaal. Lees hier verder wat de invloed van hitte is op epoxy.


Epoxy en de zon


Epoxy is eenvoudig en veilig te verwerken. Belangrijk hierbij is dat de mengverhouding nauwkeurig wordt aangehouden, beide componenten goed door elkaar worden gemengd, en de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt. Naast de twee componenten wordt aan de epoxyhars uv-filter toegevoegd van hoogwaardige kwaliteit, deze voorkomt de vergeling van epoxy door de zon.


Is epoxy hittebestendig?


Hittebestendigheid is een onderwerp dat veel voorkomt onder epoxy gieters. In hoeverre is epoxy bestendig tegen de hitte van de zon of van vuur? Hoewel epoxy over het algemeen na 2 weken volledig is uitgehard, heeft elke type epoxy een temperatuur waarbij deze zacht en vervormbaar wordt. Daarin tegen kan epoxy niet smelten, maar wel vervormen. Dit verschijnsel komt voor wanneer epoxy extreem heet wordt, elke soort epoxy kent zijn eigen temperatuur die ervoor zorgt dat de epoxy vervormbaar wordt.


Epoxy binnenshuis in gevaar door hitte?


Binnen huis zal een epoxystuk geen gevaar lopen tegen hitte, omdat hier geen extreme temperaturen voorkomen en de warmte van de zon geen schade brengt een epoxystuk. Ook kan het branden van kaarsen in een waxinelichtje geen brand of schade veroorzaken. Hier is veel op getest binnen ons bedrijf. De epoxy die gebruikt wordt is bestendig tegen de hitte van deze factoren.


Daarnaast kan epoxy ook vergelen. Door loop van de tijd kan een epoxystuk vergelen, hoe snel dit proces verloopt hangt af van de plek waar je jouw epoxystuk bewaard. Berg je deze op in een doos waardoor er geen daglicht bij het stuk komt, dan zal het stuk snel vergelen. Ook kan het volledig blootstellen van epoxy aan zonlicht en temperatuurswisselingen zorgen voor een versnelling van vergelen van de epoxy. Dit treedt op als je jouw epoxystuk buiten zal plaatsen. Belangrijk is om jouw stuk ergens in huis een plekje te geven waar deze in aanraking komt met daglicht en deze niet weg wordt geborgen.


Benieuwd naar meer informatie? Neem contact met ons op!

Commentaires


bottom of page